Thursday, September 30, 2010

Liiklus linnas






Sain eile rendiauto, kus ka minul kasutusõigus olemas. Seega sain linnaloa, sest jalgsi siin pikalt ei jaksa. Meie tänav näiteks on nii suure kaldega, et autot ümber keerates tundus, et auto läheb külili. Purjus peaga linnast küll jalgsi koju ei jõuaks tulla. Enne ajutise auto tagasiviimist ootas meid hommikul kenakene üllatus- trahvikviitung 55 $ (632.21 EEK). Tagantjärgi märkasime silti, kus kirjas, et kolmapäeviti neil meiepoolse tänava koristamine. Nüüd hoiame auto garaažis.
Nissan ja vaade linnale

Võrdväärsete ristmike asemel on siin neljas suunas STOP märk, reguleerides liiklust põhimõttel, kes ees see mees. Töötab. Mulle oli alguse segane, et kuna ma siis sõitma võin hakata, aga silm harjus kiiresti ära eristamaks neid, kes enne mind ristmikule jõudnud.

Kuniks meil on Magnusega kahepeale üks liikumisvahend, siis ma viin teda hommikuti tööle. Mina ja sõna hommik ei passi küll kuidagi kokku, aga kes oleks võinud arvata, et  jet lag'ist (ajavahestress) võiks ka kasu olla. Täna ärkasin jälle kohaliku aja järgi kell 5 hommikul, Eesti aja järgi on see 15, nii et Eesti aja järgi sain ikkagi päeva maha magada.

Tee kontorisse freeway'l (tollimaksuta kiirtee) kulgeb mööda lahe äärt. Vaadet seal suuremat kahjuks pole. Kohale saab 6 minutiga, google maps näitab teekonna pikkuseks 11 minutit. Liiklusmärgid ja tähistused on tehtud arusaadavaks ka imbetsillidele. Sissesõidukeelu märgi peal on lisaks märgile ka kiri do not enter (ära sisene). Aga märke ja hoiatavaid-seletavaid tekste postide küljes on nõnda palju, et kõiki ei jõua jälgida. Vähemalt minusugune kana. Esimest korda linnas sõites tundsin end roolis nagu õppesõidul, kus ma jaksasin vaadata kas liiklusmärki (ainsuses) või vahetada käiku. Kahte asja korraga teha oli liig. Siin on üks segav faktor vähem, automaatkast. 
Freeway pealt mahakeeramised on aegsasti tähistatud, et enda pööret maha ei magaks, aga kaugus mahakeeramiseni 2 1/4 on ikka imelik vaadata küll, see teeb 3.621024 km 

Freewayl Magnuse kontorisse on 4 sõidurida mõlemal suunal, kiirusepiirang 65 miili/h (104 km/h). Kiputakse kihutama, aga kõik on väga viisakad ja enamasti ei trügita. Mina ikka õige eestlasena keerasin maasturile täiega ette. Tahaks juba mootorratast. 

2 comments:

Sillu said...

kas su briti inglisekeele üle ka imestatakse? või sa juba kiiresti amerikaniseerunud?

volts ütles, et sul pidi tsiklipood maja taga olema - on see tõsi? :D

Irmelin Hiie said...

nad imestavad siin igast asjade üle ja kõige üle on neil ülevoolavalt hea meel. aaaa, estonia, nice.... tegelikult nad vist ikka ei tea, kus see asub :)
päris maja taga pole aga lähistel küll, hetkel aga pole aega tsikli otsimisega, vaja päris kodu leida