Friday, October 8, 2010

Päris pesa

Õige vähe veel ja siis saab jälle kolida

Peale umbes mitme tuhande kuulutuse läbivaatamist ja mitme sajas korteris/majas käimist, hakkan ma uue kodu leidmisele päris lähedale jõudma. Valida on kahe korteri vahel, ehk homne päev toob selgust. Vaatamas olen käinud tõesti päris paljusid, kõik ühes piirkonnas ja samas hinnaklassis, aga kõik väga erinevad. Kõige hullem koht oli 3-toaline korter, kahe korteriga maja alumisel korrusel. Koht asus ilmselt tüüpilises magala rajoonis. Teist sellesarnast rajooni pole veel kohanud. Terves linnaosas on tänavate kaupa madalaid värvilisi maju, kõik võimalikud ja võimatud kohad nende majade ümber, pargitud autosid täis. Mina sattusin sinna päise päeva ajal, huvitav kuhu pereisad peale tööd oma autod veel pargivad? Mõned ilmselt garaaži. Ma sain ka auto lühikeseks visiidiks garaaži ajada, sest tänaval polnud kohta, kuhu auto jätta. Garaaži sissesõidutee kalle oli nii järsk, et kriipis auto tagumiku ära, ja nii kitsas, et peeglitest jäi 2 cm vaba ruumi. Sealsed elanikud pargivad oma autosid niiviisi vist iga päev või seepärast ongi kõik autod tänavate äärde jäetud, et pereemad ei julge autot parkida. Maja oli väga räämas ja hind mitte kõige odavam, tegin sealt kiiruga minekut. Enne muidugi pidin auto garaažist kätte ka saama. Automaat kastiga on päris keeruline gaasi natukese haaval juurde anda, kui pidurilt jalga võttes auto kohe allapoole hakkab vajuma. Hakkama sain. Õnneks on rendiautol kasko ja kriimud saavad meie kalli raha eest üle värvitud kunagi.
Silmapiiril olevasse korterisse sisse astudes tegin põgusa ringi ja teadsin, et lähen seda korra veel vaatama. Kohe meeldis. Üks korter, mis pildi peal kena tundub, on veel vaatamata, seda saab näha täna õhtul.
Kortereid näitavad enamasti maaklerid, osades kohtades omanikud. Nagu Eestis. Maaklerid on kõik  kuidagi eriti vaiksed tundunud, lasevad majja/korterisse sisse ja siis ootavad, et sa juba ära läheks. Vastavad küsimustele, aga ise midagi eriti ei räägi. Ilmselt pole see nõnda kõigi maaklerite puhul.
Küll aga tahavad kõik saada credit reporti (meie mõistes pangakonto väljavõte). Seda meil aga pole ega saagi olema enne 12 kuu möödumist. Tuleb veel uurida, kuidas meie, kui siinsetele üürileandjatele täiesti ebausaldusväärsed inimesed korterit saaks üürida.
Samamoodi oleme täiesti persona non grata pankadele ja telefonioperaatoritele. Telefonidest mõni teine kord.
Tüüpiline majade rivi Noe Valley's

Does your mother know*

Linnaosa kuhu elama plaanime saada kutsutakse Noe Valley, seal on kõikvõimalikud postid täis vikerkaarevärvilisi lippe, mis loob ju väga rõõmsa meeleolu. Tänavatel kõnnivad poisid/mehed/naised hoides käest kinni sama soo esindajal. Ühesõnaga, tegemist on linnaosaga, kus elab palju geisid. Meid nad ei häiri. Minu arust on nad nunnud, saan palju poiss-sõbrannasid endale seal. Homoabielud San Franciscos ei ole hetkel lubatud, küll aga olid 2008 aastal lühikesel perioodil homopaaridel abiellumise võimalus. Hetkel on abielud keelustatud, kuid käib diskussioon selle keelu põhiseadusevastaseks tunnistamise üle.

Peale geide on see linnaosa hinnatud lastega perede seas, aga ka rikkuritele meeldib seal. Kohalikud peavadki seda kanti pigem kalliks, meie jahime seal keskmise hinnaklassi kodu. Ilma mööblita kodu. Just sai Tartu kodu mööbli sisse, saan ennast jälle kord välja elada kodu sisustamisel.

* kas su ema teab? Selle nimega on Noe Valleys üks poeke, täiskasvanute pood, kindlasti lähen ükskord sisse ka.