Monday, October 11, 2010

Sinised Inglid ja Põlev mees

Bay Bridge

Kahest osast koosnev sild jookseb üle San Francisco lahe SF linnast Oaklandi. Ehitus kestis 3 aastat, valmis sai aastal 1936, kuus kuud varem kui Golden Gate Bridge. Sild on 7 km pikk, kogu ulatuses kahekorruseline. Ida ja lääne osa ühendab saareke nimega Yerba Buena, saart läbib tunnel. Algusaegadel oli alumisel korrusel raudtee ja ülemisel autotee, tänapäeval on mõlemal korrusel 5 sõidurida. SF linna sissesõidul võetakse sillamaksu $ 2.5-6, olenevalt kas on nädalavahetus või tipptund. Mina muidugi unustasin sularaha maha, see meenus teelt maha keerates, kui enam polnud mingit võimalust tagasipöördeks. Pakkusin onule krediitkaarti ja küsimuse peale, et mis nüüd saab, ütles, et sõida aga edasi. Midagi märkis enne mu minemalaskmist paberile, ilmselt pani mu musta nimekirja "loll turist". 
Bay Bridge ühenduskoht saarekesel, selle kõrval tehissaar Tresure Island, ehitatud 1939. aasta Expo tarvis

Sillale sattusin otsides IKEAd, Rootsi odavmööbli kaubamaja. Tagasi linna tulles passisin parasjagu ummikus, kui silla alt ilmus välja väike lennuk, siis teine, täpselt esimese sabas püsides. Nägid välja nagu  kaugjuhitavad mängulennukid, kui korraga hakkasid tegema haake ja kiirelt lähemale tulles muutsid endid päris hävitajateks. Nägid väga uhked välja. Hiljem sain teada, et need olid Blue Angels (sinised inglid)kes tegid treeningsõitu nädalavahetuse etenduseks.

San Francisco Fleet Week

(otsetõlkes laevastiku nädal) on iga-aastane traditsioon näitamaks rahvale mereväge ja nende laevastikku koos hävitajatega. Toimus sel aastal juba 30. korda, igal aastal Kolumbuse päeva (oktoobri teine esmaspäev) eelneval nädalavahetusel. See on kena moodus suurtel poistel uhkustada kallite mänguasjadega, mis omakorda tekitab uusi potentsiaalseid mereväkke astujaid. Hävitaja lendur võiks isegi olla. Võimsad, kiired, suured ja äkilised mänguasjad neil.

neli täpikest taevas on Blue Angels
Google'st leitud pilte etenduse kohta saab vaadata siit. Meie käisime aerobaatikat vaatamas laupäeval kahes jaos, teine samasugune etendus tehti ka pühapäeval. Olude sunnil läksime sinna autoga, ürituse lõppedes saime mereäärest linna kõigest 45 minutilise hilinemisega. Rahvast oli igal pool massiliselt. Enamus inimesi oli rannas kogu perega, paljud juba hommikust peale, katnud piknikulauad ja nautisid ilusat ilma. Golden Gate Bridge ja Alcatrazi vaheline ala oli suuremaid ja väiksemaid jahte täis. Vee pealt sai ilmselt veel parema pildi, kui rannast.
Linna tagasi sõitsime osaliselt 49-Mile Scenic Drive mööda (49 miili ümber linna kulgev tee, mille ääres vaatamisväärsused). Nägin ära linna serva Vaikse ookeani ääres, polnud selles linna pooles veel käinud. Linna loode tipus asub Lincoln Park Golf, kodulehel nad oma hinnakirja igatahes avaldada ei julge, küsida pole mõtet, nagunii ei jaksaks seal mängida. Piirkonnast google tänavavaade. Seal kandis osatakse elada.

Burning Man

nime kannab igal aastal Nevada kõrbes toimuv nädalane kunstifestival, pilte saab näha siit ja siit. Burning Man (põlev mees) sai nime traditsioonist põletada hiiglaslik puust mehe kuju. Korra aastas muutub kõrb osaliselt hiiglaslikuks linnakuks -Black Rock City'ks, mida külastavad igal aastal kümned tuhanded isevärki inimesed. Tohutu festival, mis tähistas sel aastal oma 25. juubelit, toimub kunagise Lahontan järve alal, nüüdseks elutu kõrb.
Igal aastal on festivalil ka teema, sel aastal oli teemaks metropol, varasemad teemad on olnud: aeg, viljakus, põrgu, lootus ja hirm, taevalaotus, American Dream, evolutsioon jne.
San Franciscos peeti eile, kuupäeval 10.10.10, üheteistkümnendat korda festivali järelkaja. Üle kuu aja on möödas hullust täis üritust, nüüd toimus selle n.ö. meenutus päris üritusest SF linnas. Meie jõudsime kahjuks aiaga piiratud alale liiga hilja ning ei võtnud vaevaks seista miili pikkuses järjekorras, kiikasime niisama aia vahelt sisse. Kuna peoplats hõlmas terve tänava 5 bloki ulatuses, siis sai möllu näha ka sildade pealt. Koht mida me nägime, meenutas tänavareivi. Vähestel sealviibinutel polnud kostüümi.
iPhonega püütud vaade sillalt Burning Man Decompressionile

Kalendrisse tegin juba ristikese, et järgmisel aastal seal osaleda.

No comments: